Ropecon 2011 29.-31.7. Dipoli, Espoo

Ensikertalaisen opas

Moi!

Olen Aleksis, pieni kivi. Minut löydettiin tammikuussa Ropeconia järjestävän Ropecon ry:n kerhotilan edestä pajukorissa. Siitä lähtien olen tutustunut Ropeconin tekemiseen. Tämä on ensimmäinen Ropecon, johon olen tulossa.

Tämän verran olen kuullut Ropeconin tekijöiltä (eli coniiteilta) ja vanhoilta conikävijöiltä:

Ropecon on pelitapahtuma, eli siellä pelataan paljon erilaisia pelejä. Se on myös paljon muutakin kuin pelkkiä pelejä ja erilaista ohjelmaa, koska Ropeconissa on aikaa tavata toisia peliharrastajia ja tuttuja ympäri Suomea - ja ulkomaitakin. Moni kävijöistä tuleekin tapahtumaan sen tunnelman takia.

Ropeconissa on paljon erilaista ohjelmaa, laidasta laitaan. Ensimmäisinä ja tärkeimpänä ovat tietysti itse pelit joita on monenlaisia - pöydän ääressä pelattavia roolipelejä, näyttelevän eläytymisen larppeja, tavanomaisempia lautapelejä, keräilykorttipelejä ja miniatyyri-armeijoilla pelattavia figupelejä.

Lisäksi kaikille näistä on oheisjuttuja: peleihin liittyviä luentoja, paneelikeskusteluja, työpajoja joissa pääsee itse kokeilemaan ja tekemään ja lisäksi tietysti tapahtuman kunniavieraina on tänä vuonna kaksi pelintekijää Yhdysvalloista, Frank Mentzer ja Eric Mona. Ropeconin lauantai huipentuu gaalaan, jossa on larppien pukuja esittelevä pukunäytös sekä musiikkiesitys. Gaalan jälkeen on vuorossa historiallisiin tansseihin keskittyvät tanssiaiset, jonka tansseja harjoitellaan tanssitunneilla perjantaina ja lauantaina.

Ropeconissa on niin paljon valinnanvaraa, ettei millään ehdi tekemään aivan kaikkea. Ropeconiin ei kannata tulla vain katsomaan, vaan ennen kaikkea itse osallistumaan - sillä tavoin on tapahtumasta saa irti kaikkein eniten.

Mutta mistä pitäisi aloittaa? Itse ajattelin aloittaa seuraavista:

  • Miniatyyripelien eli figupelien ohjelmassa on perjantaina klo 18-21 sekä lauantaina klo 12-15 miniatyyrimaalaustyöpaja, jossa opetetaan miniatyyrimaalauksen perusteita. Tänne ei tarvitse olla mitään ennakkotietoja tai tarvikkeita. Lisäksi koko viikonlopun ajan löytyy Sali 2:sta pelipiste, jossa esitellään Battlefleet Gothic, Blood Bowl ja Space Hulk -pelejä.
  • Monet työpajat ovat aloittelijalle sopivia, koska työpajoissa opetellaan jonkin asian tekemistä. Työpajoihin ilmoittaudutaan infotiskin edessä oleviin listoihin. Esimerkiksi lauantaina ja sunnuntaina pidettävä vampyyrinhammastyöpaja on sopiva jokaiselle, joka on aina halunnut omat vampyyrihammaspropit larppeihin, muttei ole tiennyt, miten niitä tehdään.
  • Ropeconin lauantain tanssiaisiin opetellaan tansseja perjantaina ja lauantaina. Tanssit on lajiteltu helppoihin ja vaativiin, joten kömpelönä pienenä kivenä menen toki helppoihin harjoituksiin, joita järjestetään perjantaina 17-19 ja lauantaina klo 12-14. Täällä opetetaan askeleet tanssiaisten loppuillan kestosuosikkiin pornopolkkaan!
  • Harmaasusien Marpit (eli maanantailarpit) ovat pieniä yksittäisiä arki-iltaisin järjestettäviä pelejä, joissa hahmot jaetaan paikan päällä. Tule kokeilemaan Ropeconissa millaisesta pelistä on kyse. Ropeconissa pelataan Ahneus ja Turmio -peli perjantaina klo 19-22, ilmoittautuminen larp-tiskillä klo 15-17. Kannattaa olla ajoissa liikkeellä! Aikaisempaa kokemusta tai omia varusteita ei tarvita, lainatavaroita löytyy ja kysymyksiinkin saa vastauksia!
  • Pöytäroolipelit ovat Ropeconin kovaa ydintä. Pelejä on paljon, ja vähän pelanneelle sopivaa peliä kannattaa käydä kysymässä GM-tiskiltä Juhla-aulasta, yhdistyspöytien vierestä. Perjantaina klo 20-22 pidetään Pöytäpelaajan peruskoulu, jossa kerrotaan kaikentasoisille pelaajille suunnattu oppitunti hahmojen sankaruuteen.
  • Ja kun pöytäpelikokemusta on karttunut, mutta pelinjohtaminen askarruttaa, on syytä suunnata Pelinjohtajan peruskouluun lauantaina klo 10-12. Kyseessä on kaiken tasoisille pelinjohtajille suunnattu oppitunti siihen, miten peleihin tuodaan sankaritarinoiden tuntua ja miten autetaan pelaajia tekemään hahmoistaan sankareita.
  • Ropeconissa pyörii viikonlopun ajan salamurhaturnaus, joka ei vaadi aikaisempaa kokemusta salamurhapelistä.
  • Kivelle luontainen paikka löytyy myös Ropeconin virallisesta KPS- eli kivi-paperi-sakset -turnauksesta lauantaina 12-14.
  • Koko aloittelijaystävällisen ohjelman listauksen voit nähdä tästä - mutta tutustu myös muuhunkin ohjelmaan, jos kiinnostaa niin mukaan vain!

Lisäksi olen koonnut vuoden aikana oppimani perusteella tällaisen aloittelijan selviytymisoppaan:

Ropeconin selviytymisopas vasta-alkajille ja edistyneemmille:

1. Saapuminen
Tietoa kulkuyhteyksistä ja tapahtumapaikan kartat löytyvät täältä
2. Sisäänpääsy
-Koska paikalle kannattaa tulla heti ensimmäisenä päivänä, saavu Pääovelle ja varaudu jonottamaan. Jonottaminen on kuitenkin kivaa ja jonossa pääsee tutustumaan toisiin innokkaisiin conikävijöihin.
-Heti oven jälkeen on narikka, minne voi jättää laukut ja muut isot esineet, joita ei jaksa kanniskella mukanaan. Narikka on ilmainen.
3. Ohjelmaa!
-Aivan ensiksi ota ohjelmalehtinen lipunmyynnistä tai infotiskiltä. Ohjelmalehdestä löytyy kaikki olennainen Ropeconista ja sen ohjelmasta. Tai tsekkaa ohjelmakartta etukäteen verkosta.
-Tiski on ystävä: kortti-, rooli-, figu- ja lautapeleillä sekä larpeilla on omat infotiskinsä, käy kääntymässä ja kysymässä sieltä kiinnostavia ohjelmia ja ilmoittaudu siellä peleihin ja turnauksiin. Erityisesti larppeja katsellessa kannattaa huomata, että larpeista on ilmoitettu varsinainen peliaika sekä erillinen ilmoittautumisaika. Jos haluat varmistaa paikkasi larpissa, ole tiskin luona ajoissa.
-Muista että Ropeconissa on muutakin ohjelmaa, kuten työpajoja, tanssiharjoituksia, näytöksiä ulkotiloissa ja jopa discolarp!
4. Nälkä?
Nälkä yllättää aina. Lisätietoa ruokailusta löytyy täältä
5. Tulipa hiki!
Bofferimiekkaillessa tai tansseja harjoitellessa saattaa tulla hiki ja ikävä suihkua. Ropeconissa pääsee myös pesulle seuraavina aikoina: (oh, en tiedäkään niitä vielä, mutta luottakaa minuun, selvitän asian ja päivitän sen tänne mahdollisimman pian!)
6. Väsyttää!
Kävijät pääsevät nukkumaan ilmaiseksi yhteismajoitukseen Smökissä klo 22-09. Tarvitset oman makuupussin ja makuualustan.
7. Haluan matkamuiston tai sen siistin pelin?
Ropeconissa on myyntialue nimeltä Kaubamaja, jossa myydään kaikkea enemmän tai vähemmän peleihin liittyvää tavaraa, itse peleistä rekvisiitaksi sopiviin vaatteisiin ja asejäljitelmiin.
8. Mitähän minun pitäisi panna päälleni?
Ropeconissa asu on vapaa, mutta pakollinen. Tavallisin tavattu naamioitumiskeino on farkut ja t-paita – ne takaavat sulautumisen väkijoukkoon. Terävä havainnoitsija saattaa huomata kuitenkin myös lukuisia keijuja, satyyreja, robotteja, vampyyreita ja jopa kissankorvia. Näyttävä pukeutuminen (esim. cosplay) on osa Ropeconia, mutta ei suinkaan pakollista.

Nähdään Ropeconissa!
-Aleksis

Ropecon 2011 - tiedotus@ropecon.fi - 050 338 5159 - Anna palautetta - Yhteistyökumppanit