Lelumuseon roolipeli-illoissa koetaan yhdessä tekemisen iloa, oivaltamisen onnea ja mielikuvituksen voimaa

Kirjoittanut 2013-04-15 Massi aiheeseen Skene

Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä, Näyttelykeskus WeeGeellä Espoossa, avautui maaliskuussa Fantastista! Fantasiamaailmat tarinoissa ja leluissa -erikoisnäyttely (avoinna 9.3.2014 saakka). Nimensä mukaisesti näyttely esittelee fantasiakirjallisuuden klassikkoja ja niiden tuotteistamista. Eräs näyttelyn tavoitteista on saada kävijät - niin lapset kuin aikuisetkin - käyttämään mielikuvitustaan.

Fantastista! -näyttelyn oheisohjelmana Lelumuseo järjestää roolipeli-iltoja 8 - 11-vuotiaille lapsille huhti-toukokuussa ja syys-marraskuussa 2013. Illoissa pelataan Ensimmäinen roolipelini -nimistä pöytäroolipeliä, jonka ovat kehittäneet Lelumuseon peli-iltoja varten Max Wikström ja Saku Tuominen. Miehillä on yhteistä historiaa pöytäroolipelien parissa jo yli 25 vuoden ajalta.

Max kertoo suhteestaan pöytäroolipeleihin: ”Roolipelit ovat antaneet minulle valtavan paljon. Tärkeintä niissä minulle on mielikuvituksen käyttö ja tekeminen yhdessä kavereiden kanssa. Meillä on säilynyt sama kaveriporukka monta kymmentä vuotta ja yhä edelleen näemme pelien merkeissä säännöllisesti! Toiveemme on, että lapset saisivat Lelumuseon roolipeli-illoista kimmokkeen ryhtyä pelaamaan niitä myös itsenäisesti. Mikä voisikaan olla parempi harrastus kuin luovuutta kehittävä ja yhteistyöhön opettava mielikuvituksella pelaaminen! Ja onhan se valtavan hyvää vastapainoa tietokoneen edessä kököttämiselle!”

Lelumuseon roolipeli koostuu neljästä seikkailusta, joista pelaajat saavat valita haluamansa, Korallipatsaan salaisuuden, Lukkovuoren arvoituksen, Naavalehdon kirouksen tai Taivaspalatsin valtiaan. Lisäksi Wikström ja Tuominen ovat suunnitelleet vielä viidennen seikkailun, Kalmanpaaden rauniot, johon pääsee osallistumaan vasta pelattuaan kaikkia muita neljää peliä. Seikkailut sijoittuvat Varjomaahan, jossa asustaa muun muassa kääpiöitä ja lohikäärmeitä. Sankareina toimivat velho, parantaja, ritari ja ryöväri, joista pelaajat valitsevat itselleen hahmon, nimeävät sen ja päättävät sen erityistaidot. Ohjaajat Max ja Saku vievät pelin juonta eteenpäin ja valvovat sääntöjen noudattamista, mutta lapset ratkaisevat yhdessä tuumin eteen tulevia ongelmia. Kaveria ei jätetä! Peli muodostuu jokaisella kerralla erilaiseksi pelaajien tekemien valintojen mukaisesti.

Pelaajia yhdelle pelikerralle mahtuu kuusi. Osallistujien pieni määrä mahdollistaa jokaisen lapsen huomioimisen pelin aikana. Jotta mahdollisimman moni pääsisi kokeilemaan roolipelaamista, ovat uudet pelaajat etusijalla ilmoittautumisessa. Peli-illassa aiemmin käyneet pääsevät kuitenkin mukaan varasijoilta, jos tilaa on. Ensimmäinen roolipeli-ilta 5. huhtikuuta oli ilmeinen menestys, sillä kaikki viisi osallistujaa ilmoittautuivat varasijalle seuraavaan peli-iltaan! Erään pojan äiti lähetti ohjaajille palautetta illan jälkeen: ”Tuli iloinen poika kotiin ja oli kuulemma ollut tosi mahtavaa. Onnellinen poika = onnellinen äiti.”

Roolipeli-iltoihin ilmoittaudutaan viimeistään peli-iltaa edeltävänä maanantaina esim. lelumuseo(at)hevosenkenka.fi

Roolipeli-illat 5.4. - 31.5. ja 13.9. - 22.11.2013 joka toinen perjantai klo 17 - 19.
Osallistumismaksu 15 €.
Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä, Näyttelykeskus WeeGee.
Ahertajantie 5, Espoo.

Hanna Jussila
Museolehtori
Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä

© Ropecon ry 2011
2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002