Tue Suomen pelimuseon perustamista

Ryhmään Skene kirjoittanut 2015-09-29 12:16 Suviko

Tampereella avataan vuoden 2017 alussa Suomen pelimuseo. Museon pääpaino on digitaalisissa peleissä, mutta luvassa oma osastonsa myös lauta- ja roolipeleille:

"Tampereen museoiden kokoelmissa on muun muassa ainutlaatuinen Suomen sisällissotaan perustuva Punaisten ja valkoisten taistelu Suomessa 1918 -lautapeli, joka julkaistiin jouluksi 1918, ja runsaasti suomalaiseen Miekka ja Magia -roolipeliin liittyviä esineitä. Ne, kuten myös kuuluisa suomalainen radioroolipeli Lohikäärmepuu, saavat oman paikkansa museossa."

Museon perustaminen rahoitetaan osin lahjoituksilla. 10 euron lahjoituksella pääsee tutustumaan museoon jo joulukuussa 2016, ennen virallisia avajaisia, sekä saa nimensä museon verkkosivuille tukijoiden luetteloon.

Keräyskampanja on käynnissä enää päivän ajan. Kasassa on jo 75 000 euroa, kun keräyksen minimitavoite oli 50 000 euroa.

Nyt on loppukirin aika, sillä museo on luvannut toteuttaa legendaarisen Lohikäärmepuun museossa pelattavassa muodossa, jos pottiin saadaan kasaan 80 000 euroa.

Lohikäärmepuu oli Ylen Radiomafia-kanavalla 1990-luvulla lähetetty interaktiivinen seikkailuohjelma, jossa soittajat saivat seikkailla juontajien luomassa fantasiamaailmassa. Museo kertoo keräyssivuilla, että kyseessä oli maailman mittakaavassa ainutlaatuinen kokeilu. Se halutaan herättää henkiin uudenlaisena versiona, jota kävijät voivat pelata museossa yksin tai kaverin kanssa.

Ropecon kannattaa suomalaisen pelihistorian keräämistä ja säilyttämistä pelattavassa muodossa nykyisille ja tuleville pelaajille.

Suomalainen mukana Pathfinder-kisan finaalissa

Ryhmään Skene kirjoittanut 2015-03-30 11:39 Suviko

Suomalainen roolipelisuunnittelija ylsi finaalipaikalle roolipelikustantamo Paizon Pathfinder-kisassa. Palkinnoksi Paizo tarjoaa kaikille finalisteille kustannussopimuksia.

Lelumuseon roolipeli-illoissa koetaan yhdessä tekemisen iloa, oivaltamisen onnea ja mielikuvituksen voimaa

Kirjoittanut 2013-04-15 Massi aiheeseen Skene

Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä, Näyttelykeskus WeeGeellä Espoossa, avautui maaliskuussa Fantastista! Fantasiamaailmat tarinoissa ja leluissa -erikoisnäyttely (avoinna 9.3.2014 saakka). Nimensä mukaisesti näyttely esittelee fantasiakirjallisuuden klassikkoja ja niiden tuotteistamista. Eräs näyttelyn tavoitteista on saada kävijät - niin lapset kuin aikuisetkin - käyttämään mielikuvitustaan.

Fantastista! -näyttelyn oheisohjelmana Lelumuseo järjestää roolipeli-iltoja 8 - 11-vuotiaille lapsille huhti-toukokuussa ja syys-marraskuussa 2013. Illoissa pelataan Ensimmäinen roolipelini -nimistä pöytäroolipeliä, jonka ovat kehittäneet Lelumuseon peli-iltoja varten Max Wikström ja Saku Tuominen. Miehillä on yhteistä historiaa pöytäroolipelien parissa jo yli 25 vuoden ajalta.

Max kertoo suhteestaan pöytäroolipeleihin: ”Roolipelit ovat antaneet minulle valtavan paljon. Tärkeintä niissä minulle on mielikuvituksen käyttö ja tekeminen yhdessä kavereiden kanssa. Meillä on säilynyt sama kaveriporukka monta kymmentä vuotta ja yhä edelleen näemme pelien merkeissä säännöllisesti! Toiveemme on, että lapset saisivat Lelumuseon roolipeli-illoista kimmokkeen ryhtyä pelaamaan niitä myös itsenäisesti. Mikä voisikaan olla parempi harrastus kuin luovuutta kehittävä ja yhteistyöhön opettava mielikuvituksella pelaaminen! Ja onhan se valtavan hyvää vastapainoa tietokoneen edessä kököttämiselle!”

Lelumuseon roolipeli koostuu neljästä seikkailusta, joista pelaajat saavat valita haluamansa, Korallipatsaan salaisuuden, Lukkovuoren arvoituksen, Naavalehdon kirouksen tai Taivaspalatsin valtiaan. Lisäksi Wikström ja Tuominen ovat suunnitelleet vielä viidennen seikkailun, Kalmanpaaden rauniot, johon pääsee osallistumaan vasta pelattuaan kaikkia muita neljää peliä. Seikkailut sijoittuvat Varjomaahan, jossa asustaa muun muassa kääpiöitä ja lohikäärmeitä. Sankareina toimivat velho, parantaja, ritari ja ryöväri, joista pelaajat valitsevat itselleen hahmon, nimeävät sen ja päättävät sen erityistaidot. Ohjaajat Max ja Saku vievät pelin juonta eteenpäin ja valvovat sääntöjen noudattamista, mutta lapset ratkaisevat yhdessä tuumin eteen tulevia ongelmia. Kaveria ei jätetä! Peli muodostuu jokaisella kerralla erilaiseksi pelaajien tekemien valintojen mukaisesti.

Pelaajia yhdelle pelikerralle mahtuu kuusi. Osallistujien pieni määrä mahdollistaa jokaisen lapsen huomioimisen pelin aikana. Jotta mahdollisimman moni pääsisi kokeilemaan roolipelaamista, ovat uudet pelaajat etusijalla ilmoittautumisessa. Peli-illassa aiemmin käyneet pääsevät kuitenkin mukaan varasijoilta, jos tilaa on. Ensimmäinen roolipeli-ilta 5. huhtikuuta oli ilmeinen menestys, sillä kaikki viisi osallistujaa ilmoittautuivat varasijalle seuraavaan peli-iltaan! Erään pojan äiti lähetti ohjaajille palautetta illan jälkeen: ”Tuli iloinen poika kotiin ja oli kuulemma ollut tosi mahtavaa. Onnellinen poika = onnellinen äiti.”

Roolipeli-iltoihin ilmoittaudutaan viimeistään peli-iltaa edeltävänä maanantaina esim. lelumuseo(at)hevosenkenka.fi

Roolipeli-illat 5.4. - 31.5. ja 13.9. - 22.11.2013 joka toinen perjantai klo 17 - 19.
Osallistumismaksu 15 €.
Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä, Näyttelykeskus WeeGee.
Ahertajantie 5, Espoo.

Hanna Jussila
Museolehtori
Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä

Ensimmäiset suomalaiset roolipelitohtorit väittelivät syksyllä

Kirjoittanut 2012-12-28 Heiccu aiheeseen Skene

Vuosi 2012 toi suomalaiselle roolipelikentälle monia mielenkiintoisia projekteja ja uusia tuulia. Yksi hatunnostonarvoinen saavutus on ensimmäiset roolipelitohtorit, kun Markus Montola ja J.Tuomas Harviainen väittelivät syksyllä Tampereen Yliopiston informaatiotieteiden yksiköstä. Molempien väitösten keskiössä olivat roolipelit.

Syyskuussa väitelleen pelitutkija Montolan väitöskirja käsitteli niin arkeen uppoutuvia pervasiivisia pelejä, kuin roolipelejä pöytäpeleistä larppeihin, MMORPGeja unohtamatta. Väitöskirja pyrkii esittämään käsitekehykset niin pelien puitteissa tapahtuvan roolipelaamisen, kuin pervasiivisten pelien ymmärtämiselle. Työssä tutkitaan prototyyppien avulla pervasiivisten pelien potentiaalia. Työssä myös luodaan teoreettista pohjaa roolipelien kaltaisten hetkessä olevien pelien tutkimiseksi. Väitöskirja on ladattavissa Tampereen Yliopiston sivuilta.

Lokakuussa väitelleen Harviaisen väitöskirja keskittyy live-roolipeleihin. Informaatiotieteiden alalle menevän väitöskirjan keskiössä ovat yksilöiden informaation käyttö, hankkiminen ja informaatioympäristön vaikutus fyysisesti toteutetuissa ympäristöissä. Tutkimuksen alla Harviaisella ovat roolipelit ja -leikit, samojen informaatiokäyttäytymisen mallien toistuessa omalla tavallaan paitsi larpeissa, myös mm. sadomasokismissa ja historianelävöittämisessä. Myös Harviaisen väitöskirja on ladattavissa Tampereen Yliopiston sivuilta.

Terveisiä Forumilta

Kirjoittanut 2012-09-18 Massi aiheeseen Skene

Viime viikonloppuna järjestettiin Tanskassa Forum 2012 (14.-16.09.2012). Forum on live-roolipelipainotteinen con, jonka ohjelma koostui freeform-peleistä (jotka osallistuivat skenaariokilpailuun), työpajoista, esittelyistä koskien tulevia ja menneitä live-roolipelejä ja tulevia coneja, luennoista, larpeista, bileistä ja toki koko conin kohokohdasta: roolipelihuutokaupasta. Tapahtuman järjestää vuosittain tanskalainen live-roolipelaamisen kattojärjestö Bifrost. Tänä vuonna oli vuorossa seitsemäs Forum.

Forum pidettiin Fynin saarella, Rignenin monitoimikeskuksessa, jonka yhteydessä toimii Danhostel. Osa noin 200:sta osallistujasta majoittui hostellissa, mutta suurin osa monitoimihallin urheilukentän lattialla. Lipun hintaan (400DKK n. 55EUR) kuului ohjelman ja majoituksen lisäksi (hostellimajoitus 100DKK lisää eli n 15EUR) ruoka.

Tanskalainen bofferiturnaus :)

Tapahtuman kohokohta oli totta kai suuri roolipelihuutokauppa. Kuka tahansa saattoi lahjoittaa, periaatteessa mitä tahansa, huutokaupattavaksi ja kaikki Bifrostille tuleva tuotto käytetään live-roolipeliprojektien tukemiseen. Huutokaupattavana oli roolipelipaketteja, maskeerausvälineitä, puinen valtaistuin, eläinten taljoja, lippuja larppeihin ja coneihin sekä Roskilden festivaaleille, paketti, joka lupasi Fastavalin seuraavan pääjärjestäjän pitävän viittaa kokonaisen päivän, valosuunnittelu larppiisi ja niin edelleen. Huutokauppaa oli uskomattoman hauska seurata, siitä oli tehty hyvä show. Mitä pidemmälle myyntiartikkelien listalla päästiin, sitä hulvattomammiksi yleisön reaktiot ja huutojen määrä kasvoivat. Nelituntisen huutokaupan päävetäjä oli Ann Eriksen, mutta lavalla nähtiin myös mm. Klaus Meier, Claus Raasted sekä Søren Ebbehøj. Loppuillasta tunnelma oli harvinaisen yhteisöllinen. Tapahtuman nuorimmat ja vanhat parrat olivat yhdessä ylpeitä toistensa saavutuksista.

Huutokaupassa artikkelina oli mm NPC-joukko larppiin, täysin propattuna tällaisiksi monstereiksi.

Miten Ropecon ry sitten tähän kaikkeen liittyy? Riemastuttavan konkreettisella tavalla:

Ennen viimeistä huutokauppasessiota jaettiin skenaariokilpailun "Projekti Særminer" palkinnot. Skenaariokilpailun voittajalla oli oikeus valita kahden pääpalkinnon väliltä: pelinsä kääntäminen englanniksi ja sen vetäminen Ropeconissa (+ liput Ropeconiin vuonna 2013) tai pelin kääntäminen norjaksi ja sen vetäminen norjalaisella Grenselandet larp-festivaalilla. Jäljellejäänyt vaihtoehto meni toiselle sijalle tulleelle. Kilpailun voitti Asbjørn Olsen freeform-skenaariollaan "Eksil fra verden" (Pakolaisena maailmasta), melankolisen runollinen tarina "A":n tapaamisesta yksinäisyyden kanssa.

Asbjørn Olsen

Palkintoraadissa olivat Kristoffer Apollo (tanskalaisen roolipelaamisen "Grand old man"), Nina Runa Essendrop (tunnettu live- ja freeform roolipelien kirjoittaja) ja Kristoffer Thurøe (live-roolipelien System Danmarc, Totem ja Delirium yksi järjestäjistä). Pelin virallista kuvausta ja arvostelua odotellessa, voin kertoa, että peliä Forumilla pelanneet sanoivat sen olevan aivan mahtava kokemus. Itse en malta odottaa kunnes pääsen pelaamaan sitä Ropeconissa. Aivan! Suomalaisten riemuksi Olsen valitsi palkinnokseen Ropeconin ja hänen skenaarionsa tullaan pelaamaan tapahtumassa kesällä 2013.

Allekirjoittanut näytti tyylikkäältä lavalla luovuttaessaan kilpailun palkintoa.

Ropecon näkyi Forumilla muutenkin kuin palkintojen jaossa. Forumilla oli Tanskassa yleinen mainostusbasaari, jossa yhdistykset, projektit, larpit ja niin edelleen saivat mainostaa itseään. Ropecon kohotti Suomi-kuvaa tarjoilemalla salmiakkia ja lohileipäsiä, englanninkielisiä Ropecon flyereitä ja näyttämällä Ropecon 2012:n auditorio-ohjelmaa YouTubesta. Kaiken kaikkiaan vastaanotto oli positiivinen, Pohjois-Euroopan suurin epäkaupallinen roolipelitapahtuma kiinnostaa myös tanskalaisia roolipelaajia. Se, että osa Ropeconin kävijöistä pukeutuu tapahtumaan, tai että kaikki roolipelaamisen osa-alueet ovat edustettuina samassa tapahtumassa, ovat suorastaan mahdotonta käsittää - ja lennotkin Suomeen ovat halpoja. Nyt taitaa montaa nuorta (ja vanhaa) roolipelaajaa Suomeen tuleminen innostaa.

Kuvat Massi Hannula ja Allan Eising.
Forum tapahtuman kotisivut: http://www.forum2012.dk

Vanhemmat kirjoitukset

© Ropecon ry 2011
2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002