Miten Ropecon 2012 syntyy?

Kirjoittanut 2012-02-24 Eino aiheeseen Takahuone

Uutta Ropeconia ryhdytään järjestämään pian edellisen päätyttyä. Yleensä Ropeconin työntekijöiden kaatajaisissa ensimmäiset, hulluimmat, muodostavat pääjärjestäjäkandidaattiryhmiä. Loppusyksystä pääjärjestäjät valitaan pääjärjestäjien vaalissa Ropeconin aktiivien toimesta. Pääjärjestäjien ensimmäinen tehtävä on kerätä kasaan Conitea, joka järjestää varsinaisen tapahtuman. Hyvän pääjärjestäjän ominaisuuksiin kuuluu lievä sekopäisyys; harvaa innostaa tehdä vuoden verran työtä 14 euron korvausta vastaan.

Vaikka Conitea on projektiorganisaatio ja rakennetaan joka vuosi uudelleen puhtaalta pöydältä, sillä on tietty jatkuvuus. Usein samat ihmiset pyörivät Coniteassa useamman vuoden ennen eläkkeelle siirtymistä, vaikkakin tehtävät saattavat vaihtua vuosien varrella. Usein myös pääjärjestäjät ovat edellisinä vuosina Coniteassa olleita. Vaikka Coniteaan haetaankin ihmisiä avoimella haulla, pääjärjestäjät tietävät suurin piirtein kuinka moni edellisvuotinen Coniitti tahtoisi jatkaa tehtävissään. Olennaista pääjärjestäjille onkin löytää uusia tekijöitä Coniteasta pois lähtevien tilalle. Vaikka Conitea koetetaankin saada rekrytoitua ennen vuodenvaihdetta, joihinkin virkoihin ei aina löydy tekijää ennen alkukevättä.

Coniitti on kuin pääjärjestäjä, mutta vastuualue on suppeampi. Coniitti tyypillisesti järjestää oman tonttinsa hyvin itsenäisesti ja konsultoi pääjärjestäjiä lähinnä tarpeen vaatiessa. Pääjärjestäjä puolestaan saattaa kuormittaa Coniittia omilla ajatuksillaan, kuten vaikka Ropeconin promoamisella muissa tapahtumissa. Viime kädessä kuitenkin Coniitti tekee tonttinsa niin kuin haluaa; Ropecon on vapaaehtoisvoimin järjestettävä tapahtuma ja monelle Coniitille on tärkeää saada omasta tontistaan oman näköisensä.

Vastavalittu Conitea kokoontuu yleensä joko hieman ennen vuodenvaihdetta tai heti sen jälkeen. Tänä vuonna Conitean järjestäytymiskokous oli hieman ennen joulua ja Conitea joutui heti tekemään nipun päätöksiä: ketkä kutsutaan kunniavieraiksi ja mikä on tulevan Ropeconin teema. Uudelle Coniitille tilanne voi olla hieman haastava, koska paikalla on n. 20-30 ihmistä joista monet ovat luultavasti uudelle Coniitille täysin vieraita.

Varsinaisesti Conitea ryhtyy töihin alkuvuonna järjestettävässä Ropecon-seminaarissa: Conitea kerääntyy viikonlopuksi yhteen kokoustamaan, saunomaan ja kertomaan mahdollisimman huonoja vitsejä. Seminaarissa koetetaan sopia yhteisistä työtavoista, neuvotella yksityiskohdista sekä hahmotella yhteistyötä eri osa-alueiden kesken. Seminaarin jälkeen Conitea siirtyy suurin odotuksin kukin taholleen järjestämään kunkin osa-alueen yksityiskohtia, pääjärjestäjät puolestaan odottamaan ensimmäistä eteen tulevaa katastrofia.

© Ropecon ry 2011
2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002