Ropecon 2011 © Marko Saari

Pukukilpailut 2024

Ropeconissa järjestetään tänä vuonna kaksi pukukilpailua: Designkilpailu ja Pukushow. Designkilpailussa kilpaillaan parhaasta itse suunnitellusta ja toteutetusta puvusta ja pukushow mukailee perinteisen pukukilpailun kaavaa!

Photographer: Nyymix

Designkilpailu

Designkilpailuun voi osallistua yksin tai pienessä ryhmässä (2-5 henkeä). Kilpailuun voi osallistua puvuilla, jotka on kilpailijan itsensä tai ryhmän jäsenten tekemiä. Kilpailuun voi osallistua puvulla, joka on kisaajan itsensä suunnittelema tai jonkun muun suunnittelema, mutta puvusta ei ole virallista lähdemateriaalia tai sitä on versioitu. Tällaisia ovat esimerkiksi kirjallisuuden sankarit, roolipelihahmot, gijinkat tai mitä vain mielikuvituksesi on luonut.

Kilpailuun mahtuu maksimissaan 10 ensimmäisenä ilmoittautunutta ryhmää ja mukaan pääsee nopeusjärjestyksessä. Kilpailussa palkitaan kolme parasta ja valinnan tekee tuomaristo. Kilpailijat arvioidaan puvun teknisten taitojen, yksityiskohtaisuuden ja vaikeustason perusteella.

Osallistujien on mahdollista tehdä lavashowhun pienimuotoinen esitys. Esityksen kesto on maksimissaan kaksi minuuttia ja minimikestoa ei ole. Esitys ei ole pakollinen eikä esitys myöskään vaikuta tuomariston arvosteluun.

Kilpailuun kuuluu ennakkotuomarointi, valokuvaus ja lavashow. Palkinnot jaetaan kilpailun jälkeen.

Ilmoittautuminen alkaa 17.6.2024 klo 19.00 ja suljetaan viimeistään 14.7.2024 klo 20.00 tai kun kilpailu täyttyy.

Ilmoittautuminen tapahtuu Google Forms -lomakkeen kautta. Voit varautua täyttämään lomakkeeseen henkilötietojesi lisäksi hahmon nimen ja alkuperäisen lähteen. Kilpailun osallistujilta kerätään erikseen lisätietoja hahmoista ja lähdeteoksista sähköpostitse lomakkeen avulla.

Kilpailua koskevat säännöt:

 • Jokaisen puvun tulee olla kisaajan tai ryhmäläisen itsensä tekemä. Pienimuotoinen tuttavan tai perheenjäsenen avustaminen on sallittua.
 • Kilpailuun osallistuessa puvussa ei saa käyttää ns. ostocosplaytä eli, pukuja jotka on suunnattu valitulle hahmolle ja niiden puvun valmistajana on yritys, yrittäjä tai muu vastaava ammattilainen.
  • Poikkeuksena hahmoon kuuluvia pieniä osia, kuten esimerkiksi korut, saa käyttää ostettuna, mutta tästä tulee ilmoittaa erikseen tuomaroinnin aikana.
 • Puvussa saa käyttää ostettuja valmisvaatteita, jotka eivät ole suoraan suunnattu hahmolle. Valmisvaatteiden osuus ei saa ylittää 30% puvusta. Valmisvaatteella tarkoitetaan esimerkiksi t-paitoja, housuja, kauluspaitoja jne.
  • Esim. puvussa on 7 osaa: peruukki, takki, paita, housut, kengät, koruja ja proppi. Kisaaja voi käyttää tällöin enintään kahta muokkaamatonta valmisvaatetta tai osaa puvussaan.
  • Mikäli asun kokonaisuuteen kuuluu peruukki joka on ostettu valmiina, mutta sitä on muokattu ja käsitelty sitä ei lasketa valmisvaatteeksi. Mikäli peruukkia ei ole käsitelty tai muokattu, se lasketaan valmisvaatteeksi.
 • Kilpailuun ei saa osallistua puvulla, jolla on sijoittunut aiemmin vastaavanlaisessa kilpailussa. Aiemmin kisatulla puvulla saa osallistua, kunhan sillä ei ole sijoituttu.
 • Kisaajan tulee toimittaa etukäteen referenssimateriaalia puvustaan.
  • Referenssimateriaali kerätään kilpailuun osallistuvilta google forms lomakkeen avulla.
  • Lomakkeessa esitetään kysymyksiä liittyen hahmoon, maailmaan ja taustoihin.
  • Lomakkeeseen on mahdollista liittää kuvia. Kuvat tulee toimittaa lomakkeessa .pdf -muodossa ja kuvia saa olla enintään yhden liuskan (A4) verran. Kuvia voi olla useampia.
  • Huomioithan, että toimittamasi referenssimateriaali toimii tärkeimpänä verrokkina tuomareille tässä kilpailussa.

Kilpailua koskeva kriteeristö:

Puku on tehty sopimaan kantajalleen.
Puvun materiaalit on valittu tarkoituksenmukaisesti ja ne sopivat myös yhteen.
Puvussa on käytetty erilaisia tekniikoita, jotka sopivat pukuun. Tekniikoiden toteutus on hyvä ja huolellinen.
Maskeeraus on toteutettu hahmoon sopivasti ja huolellisesti.
Peruukki tai muu pään alueen osa (esim. hatut tai kypärät) on hahmolle sopiva ja muokattu oikeaan malliin huolellisesti ja tukevasti.
Mahdolliset asereplikat ja korut on rakennettu kestävästi ja oikean näköiseksi.
Puku vastaa tekijänsä taitotasoa.
Puku on kokonaisuudessaan viimeistelty huolellisesti ja se näyttää siistiltä.

Pukushow

Pukushow on perinteinen Ropeconissa järjestettävä pukuohjelma, jossa kävijät pääsevät esittelemään pukuaan yleisölle. Pukushow’hun ilmoittaudutaan tapahtumassa kuvauspisteen läheisyydessä olevalle tiskille. Ilmoittautumisen lisäksi pukushow’hun osallistuvat käyvät kuvauspisteellä valokuvassa ja halutessaan osallistuvat lavaohjelmaan. Pukushown suuren suosion vuoksi ilmoittautuminen on suljettu, kiitos kaikille.

Pukushow ei ole kilpailu, mutta yleisöllä on mahdollisuus äänestää suosikkinsa seuraavissa kategorioissa:

 • Vuoden hirviö ~ Pukukilpailun pelottavin, karmeisevin ja hillittömin hahmo!
 • Söpöin ilmestys ~ Kuka saa sinut sanomaan sen kuuluisan “aww” ?
 • Tulevaisuuden toivo ~ Kenen puku saa sinut haluamaan näkemään lisää?
 • Eläimellistä menoa ~ kirjaimellisesti, kuvainnollisesti vai kuka onkaan tämän voittaja?
 • Natural 20 ~ Tämä puku on mielestäsi Ropeconin onnistunein!

Äänestys tapahtuu verkkolomakkeen avulla. Lomake julkaistaan Ropecon viikon lauantai-iltana 20.7.2024 Ropeconin nettisivuilla ja somessa.

Jäikö jokin asia epäselväksi? Voit kysyä lisää sähköpostitse cosplayvastaavaltamme: cosplay@ropecon.fi